sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Ohjaaminen, valmennus ja mentorointi

5.10.2015

Esimiehenä ja johtajana saatat tarvita erilaisia johtamismenetelmiä, kun siirryt tehtävästä ja tilanteesta toiseen. Ohjaamisella, valmennuksella ja mentoroinnilla voit auttaa myyjiä ja muita työntekijöitä sekä työnantajaorganisaatiotasi onnistumaan päivittäisten työtehtävien hoitamisessa ja vastaan tulevien haasteiden voittamisessa. Sinä voit toiminnallasi varmistaa, että myyjäsi onnistuvat työssään!

Ohjaamista tarvitsevat motivoituneet uudet työntekijät sekä osaavat, mutta ei motivoituneet työntekijät. He tarvitsevat niin ohjeita kuin opastustakin. Sinä voit esimiehenä kertoa mitä on tehtävä, miksi ja miten se tehdään sekä selittää, mihin kaikella toiminnalla pyritään. Tämä on tärkeää, koska näin voit lisätä myyjien motivaatiota ja parantaa heidän mahdollisuuksiaan selviytyä tehtävistään. Ohjauksessa ollessaan myyjä huomaa sinulla olevan enemmän tietoja, pätevyyttä ja arvovaltaa kuin hänellä itsellään. Lisäksi hän huomaa, että päätökset tehdään etukäteen ja hänelle kerrotaan miten hän voi niitä toteuttaa. Myyjää kokee näin olevansa asiantuntijaesimiehensä autettavana.

Valmennusta käytetään innokkaille ja jonkun verran kokeneille työntekijöille sekä päteville, mutta ei tavoitteellisille työntekijöille. Valmennettaessa käytetään yhteistyötä ja vuorovaikutusta. Valmentavan esimiehen tärkein tehtävä on rohkaista ja kuunnella työntekijöitä. Vuoropuhelun, kuuntelun, tukemisen, itsenäiseen ongelmanratkaisuun rohkaisemisen ja selventämisen avulla esimies valmentaa samalla tasolla olevia myyjiään. Kun esimies kuuntelee ja ottaa myyjän mielipiteet huomioon sekä keskustelee eri tekijöistä ja toimintavoista, myyjän on helppo tehdä itsenäisiä päätöksiä esimiehen päättäessä asioista yhä harvemmin. Motivaatiota ja resursseja koskevissa asioissa valmentava esimies kuuntelee myyjiään. Hän tukee ja rohkaisee heitä tekemään omia päätöksiä ja toimimaan itsenäisesti. Myyjä kokee voivansa käyttää esimiehensä resursseja omien resurssiensa lisäksi. Hän saa valmentavalta esimieheltään  tukea ja hyväksyntää erilaisten valintojen tekemiseen ja itsenäiseen toimintaan. Myyjä kokee valmennuksessa ylittävänsä itsensä.

Mentorointia käytetään omistautuneiden asiantuntijoiden kanssa ja silloin myyjä tai muu työntekijä saa tarvitsemansa vapauden toimia omalla tavallaan, koska hänen menestymisensä edellyttää tällaista vapautta. Esimies on edelleen vastuussa yleisestä tuloksesta, mutta myyjä tai muu työntekijä asettaa tavoitteensa itse, päättää odotetusta tuloksesta tai luo toimintojen edellytykset. Esimies voi esittää kysymyksiä, kuunnella, kuvailla ja tutkia tilannetta eri näkökulmista ja alainen puolestaan raportoi esimiehelleen, mutta he ovat enimmäkseen kollegoita. Esimies-alais-suhde tulee esiin harvoin. Esimies voi kuitenkin valmistella alaistaan ottamaan seuraavan kehitysaskeleen itsenäisesti vähentäen näin johtamisen tarvetta ja tehden itsestään positiivisella tavalla tarpeettoman. Myyjä tai muu työntekijä kokee olevansa itsenäinen ja riippumaton saaden riittävästi vastuuta ja valtuuksia toimia. Hänellä on edellytykset luoda uutta.

Kun muistat käyttää näitä kaikkia johtamistyylejä tarpeen mukaan eri tilanteissa ja työtehtävissä, niin tiimisi menestyy varmasti. Voit miettiä mitä ohjaava johtamistapa, valmentava johtamistapa ja mentorointiin perustuva johtamistapa tarkoittavat sinulle päivittäisessä työssäsi. Oikean johtamistyylin valinnassa tilanteen ja tehtävän mukaan auttaa säännöllisten mindfulness-harjoitusten tekeminen. Päivän harjoituksena voitkin tehdä kävelymeditaatioharjoituksen osoitteesta:


Menestystä päivääsi!
Valmentajasi
¤TrainEtta

harriet.realetta@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti