tiistai 29. syyskuuta 2015

Joustavan johtajan käytettävissä olevat resurssit ja tavoitteellisuus

30.9.2015

Johtajan ja esimiehen resursseja ovat työntekijöiden ja myyntimaailmassa erityisesti myyjien taidot ja edellytykset tehtävien onnistuneeseen suorittamiseen. Myyjien aiemmat kokemukset ja tehtäviin liittyvät osaamisalueet sekä verkostot, ajanhallintakyvyt ja keskittymiskyky annettuihin tehtäviin sisältyvät esimiehen resursseihin.

Resurssien lisäksi tavoitteellisuus on toinen esimiehen arvioitavista asioista, kun hän viestii alaistensa kanssa. Tavoitteellisuudessa on kyse myyjien kyvystä hyödyntää resurssejaan hoidettavien tehtävien ilmaantuessa ja eteen tulevissa tilanteissa yleensä. Myyjillä täytyy olla sekä halua, että kykyä suorittaa hänelle osoitettu tehtävä.

Resurssit ja tavoitteellisuus ovat muuttuvia sekä tilanteesta, myyjien käsityksistä ja mielipiteistä riippuvia myyjien ominaisuuksia, joihin johtamisella voidaan vaikuttaa. Myös myyjän omat aiemmat kokemukset vaikuttavat näihin käsityksiin ja ominaisuuksiin.

Paras johtaja ja esimies voi auttaa ihmisiä johtamaan itseään sen sijaan, että johtaisi näitä. Itsensä johtamisella tarkoitetaan kykyä kehittää suorituskykyä, huolehtia omasta henkisestä hyvinvoinnistaan ja saavuttaa tavoitteet. Itsensä johtaminen on määrätietoista itsensä kehittämistä, jota myyjä voi tehdä vaikuttamalla omiin ajatuksiinsa, tunteisiinsa ja niiden myötä toimintaansa pystyäkseen hyödyntämään potentiaalinsa optimaalisella tavalla säilyttäen kuitenkin tasapainon kaikkien elämänalueiden välillä. Esimies voi auttaa myyjiään tulemaan tietoisemmiksi toiminnastaan ja sen niin positiivisista kuin negatiivisistakin seurauksista. Saatuaan esimieheltään apua huomion kiinnittämisessä oikeisiin toimintatapoihin, myyjä voi ottaa esimiehensä tukemana itse vastuun tarvittavien muutosten toteuttamisesta ja itsensä kehittämisestä. Johtajan tavoite on saada myyjät tietoiseksi toiminnastaan ja niiden seurauksista sekä tukea heitä itsenäisessä vastuunotossa muutoksia toteutettaessa ja itsensä kehittämisessä. Tässä tehtävässä esimiestä auttaa kyky kohdata myyjät heidän omalla tasollaan. Tason selvitettyään, esimiehen täytyy osata opastaa ja antaa mahdollisimman selkeitä ohjeita myyjille. Esimiehen täytyy myös toimia valmentajana, mentorina ja kollegana tukiessaan itsenäisiin ratkaisuihin kykeneviä myyjiään selviämään  erilaisista tilanteista, jotka he osaavat ratkoa itsekin, mutta tarvitsevat kehittyäkseen ideoidensa testaajaa.

Esimiehen kannattaa parantaa omaa tietoisuuttaan omasta toiminnastaan ja ottaa toiminnastaan vastuu ennen kuin opettaa tietoisuutta ja vastuunottoa omille myyjilleen. Tässäkin tehtävässä niin esimiestä kuin myyjiäkin auttaa tietoisuustaitojen kehittäminen. Päivän tietoisuusharjoituksena voit/ voitte tehdä tietoinen arki-harjoituksen Oivasta: http://oivamieli.fi/tietoinen_arki.php .


Menestystä päivääsi!
Valmentajasi
¤TrainEtta

harriet.realetta@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti