keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Rentoutuminen psyykkisen valmennuksen menetelmänä

24.2.2016

Rentoutumistekniikat ja suggestioiden käyttö ei ole mikään uusi keksintö. Kalevalassa Väinämöinen nukuttaa Pohjolan väen soitollaan ja saa Joukahaisen jalat tuntumaan raskailta. Ukko uunin päältä puolestaan seisauttaa veren sanan voimalla. Nykyään tiedetään rentoutumisen myötä saavutettavat hyödyt niin yksilölle kuin ryhmillekin. Asiaa on tutkittu paljon. Rentoutumisharjoituksen vetäjä päättää rentoutumisen keskeisen tavoitteen yhteen tai kahteen asiaan.

Rentoutumisen päämääriä ovat lisääntynyt stressin hallinta, luovuus, oppimiskyky sekä fyysisen palautumisen nopeuttaminen, mentaaliharjoituksen eli mielikuvaharjoittelun tehostaminen, keskittymiskyvyn lisääminen, itsehoidollinen paraneminen, oman minän parempi ymmärtäminen, lepo, voimien kerääminen ja lihasten hermotuksen tarkoituksenmukaisempi toiminta (urheilijoilla).

Rentoutumisen avulla voidaan alentaa tai jopa kokonaan poistaa stressistä aiheutunut lihasjännitys. Työn aiheuttama lihasjännittyneisyys eli stressi suhteessa lepotilaan alenee rentoutumisharjoittelun myötä. Stressitilanteiden ja niiden hallinnan kuvittelu rentoutuneessa tilassa auttaa ihmistä suhtautumaan ja reagoimaan hallitummin aidoissa tilanteissa niin myyntityössä kuin urheilussakin.

Rentoutumisen seurauksena aivojemme sähköinen taajuus laskee alfa-tasolle, jolloin meistä tulee luovempia, ajattelemme selkeämmin, opimme nopeammin ja ratkaisemme ongelmat nopeammin. Rentoutuessamme aivojemme yhteistoiminta tehostuu ja päästään helpommin flow-tilaan, koska vasen tiedollinen ja oikea tunnepuoli aivoistamme ovat vahvemmassa yhteydessä kuin normaalitilassamme. Flown edellyttämässä aivojen alfa-tilassa meillä on turvallisuuden ja mielihyvän tunne ja olemme suggestioherkempiä.

Optimaalinen oppimiseen tarvittava tila oppimisimpulssien vastaanottamiseksi on onnen kokemus, flow-tila. Rentoutumisen avulla tuo tila voidaan saavuttaa helpommin. Rentoutuminen on lisääntyneen keskittymisen tila, joka  tuottaa uutta ajatusta ja tietoa, auttaa itsehallintaa kasvamaan ja tietoisuutta voimistumaan sekä edesauttaa mielikuvituksen ja mielikuvien aktivointia voimakkaaseen käyttöön.

Rentoutuessa ääreisverenkierto lisääntyy, verisuonet laajenavat ja sydän pumppaa pienemmällä paineella ja iskutiheydellä. Verenkierto paranee lihaksissa ja lihasjännitys laskee. Palautuminen lihasjännitystiloista lepotilaan nopeutuu.

Rentoutuminen mahdollistaa hyvien mielikuvien luomisen, niiden rikastuttamisen ja elävöittämisen. Harjoittelun tehoa vahvistetaan yhdistämällä mielikuvaharjoitteluun optimaalisia tunnetiloja ankkureiden tai triggereiden avulla.

Rentoutuessa keskittymiskyky lisääntyy ohjaamalla ajatukset yhteen asiaan kerrallaan. Mielen keskittämiskyky lisääntyy myös mindfulness-harjoittelun avulla. Alussa ulkopuoliset ärsykkeet minimoidaan keskittymiskyvyn oppimisen tehostamiseksi.

Rentoutuneessa tilassa voidaan tehostaa myös paranemista, hoitaa traumaattisia kokemuksia ja poistaa kipuja. Lisäksi oma sisäinen maailmamme avautuu hiljentymisen ja rentoutumisen avulla, oivallamme itsestämme ja toimintavoistamme kehittymisemme kannalta olennaisimpia seikkoja ja käyttäytymismalliemme analysointi mahdollistuu.

Rentoutuminen auttaa väliaikaiseen univajeeseen ja jo 20 minuutin rentoutuminen tai meditaatio vastaa jopa neljän tunnin unta. Kiire ja stressi aiheuttavat uupumista ja väsymistä sekä mahdollisesti hyperventilaatiota, joka laukeaa rentoutus- ja hengitysharjoituksilla.

Lihaksille voidaan rentoutuneessa tilassa antaa suggestioita, joiden avulla myös mikroliikkeiden hallinta kasvoissamme paranee ja voimme todellisessa myyntitilanteessa paremmin tukea tavoitettamme kehonkielellämme. Tekninen suorituksemme paranee ja kehomme tuntemus lisääntyy rentoutumisharjoitusten myötä.

Neutraali musiikki ja harjoitusäänitteet tukevat rentoutusharjoituksia, mielikuvaharjoittelua ja mindfulness-harjoituksia. Tänään voitkin tehdä äänittämäni harjoituksen YouTubesta: https://www.youtube.com/watch?v=RKbS45rS-DQ .


Menestystä päivääsi!
Valmentajasi
¤TrainEtta



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti