perjantai 12. kesäkuuta 2015

FIRO

12.6.2015

FIRO eli Fundamental Interpersonal Realations Orientation on psykologi Will Schultzin  1960-luvulla kehittämä teoria ihmissuhteista työryhmän sisällä sen muodostamisen ja kehittymisen yhteydessä. Schultz on tutkinut ryhmien tehokkuutta amerikkalaisilla sotilasaluksilla ja perustanut teoriansa niihin. Hänen mukaansa yksimielinen ja tehokas työryhmä muodostuu kolmen eri kehitysvaiheen aikana. Ensimmäinen vaihe on ryhmään kuulumisen vaihe, toinen roolienhakuvaihe ja kolmas yhteenkuuluvuuden vaihe.  Lisätietoja FIROsta englanniksi esimerkiksi sivulta: http://thehumanelement.com/index.php/firo-theory .

Työryhmän toimimisen kannalta on tärkeää, että sen jäsenet sitoutuvat ryhmän toimintaan ja antavat parhaan mahdollisen työpanoksensa toiminnan eri vaiheissa. Niin kuin ihmisellä yksilönä myös ryhmällä on kehitysvaiheet, jotka määräävät panostuksen ilmenemisen ja vaikuttavat ryhmän jäsenten toimintaan.

Positiivinen onnistumisen kierre voidaan nähdä myös ryhmän kehittymisessä ja sen kolmen vaiheen läpikäymisen nopeutumisessa. Tehokas ryhmä on yhtenäinen ja syntyy edellä mainittujen kehitysvaiheiden läpikäymisen myötä. Kun ryhmä joutuu ratkaisemaan tehtävän tavanomaisen toiminta-alueensa ulkopuolelta, se siirtyy joskus kolmannesta vaiheesta aiempaan roolienhakuvaiheeseen. Kypsä ryhmä siirtyy nopeammin takaisin kolmanteen vaiheeseen kuin epäkypsä ryhmä.

Esimies tarvitsee tietoa työryhmän kehitysvaiheista ja ymmärrystä ryhmän jäsenten toiminnasta työn eri vaiheissa ollakseen tehokas ja vakuuttava johtajan roolissaan. FIRO auttaa esimiestä ymmärtämään perusilmiöitä ryhmädynamiikassa ja työryhmänsä kehityksen eri vaiheita. Myös itsemme johtamisessa voimme hyödyntää ryhmädynamiikan ja ryhmän kehitysvaiheiden ymmärrystä onnistuaksemme paremmin työssämme.

Ryhmädynamiikkaa ja omaa tai myyntitiimin jäsenten käyttäytymistä on helpompi tulkita tietoisena ja siitä syystä suosittelenkin seuraavaa mindfulness –harjoitusta Oivasta: http://oivamieli.fi/yhteydessa_aaniin.php . Ryhmän ja sen yksilöiden kuunteleminen sekä itsen kuunteleminen syventää havainnointikykyämme eri tilanteissa.


Menestystä päivääsi!
Valmentajasi
¤TrainEtta


harriet.realetta@gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti